Вътрешна декорация на дървена къща – от пода до тавана

Ремонт на апартаменти

Въпреки голямото изобилие от строителни материали, дървото все още е най-популярно в София. Причината е лекотата на използване и красивия външен вид на получената структура. Ако дървена къща се изгражда самостоятелно, трябва да вземете предвид много аспекти, които влияят върху качеството на строителството и експлоатационния живот. Един от важните моменти, на които трябва да се обърне внимание по време на строителството, е вътрешната декорация на дървена къща.

Кога можете да започнете вътрешната декорация на дървена къща и какви изисквания да вземете предвид?

В допълнение към удобството и естетическите предимства, дървените къщи имат и своите недостатъци. Насекомите могат да живеят в дърво и или да се хранят с него, или просто да живеят. За да се отървете от такива жители, има голям брой специални средства. Необходимо е да се извърши този вид почистване точно по време на вътрешните довършителни ремонти на дървена къща.

Един от основните проблеми на дървена къща е опасността от пожар. Когато мислите за интериорна декорация, струва си да вземете предвид незапалими материали, за да избегнете възможността от пожар. Освен това е необходимо да се осигури къщата с пожарогасителни средства.

За разлика от дървените къщи от миналите векове, съвременните сгради трябва да бъдат оборудвани с електричество, тъй като то е съществена част от човешкия живот. Електрическата система включва окабеляване, отопление, водоснабдяване, канализация, компютърна, телевизионна и телефонна мрежи. Когато декорирате интериора на дървена къща, си струва да осигурите отделни места за всички тези проводници, както и да се уверите, че са изолирани и безопасни за хората.

Въпреки разпространението на дървото, в момента то се счита за елитен материал и е доста скъп, така че дървена къща може да се счита за луксозен дом. Дървените къщи обаче не губят популярността си поради тяхната екологичност, приятен външен вид и хигиена, така че при избора на материали за вътрешна декорация на стените на дървена къща трябва да се съсредоточите върху качеството и издръжливостта.

Въз основа на всички фактори, когато извършвате вътрешната декорация на дървена къща със собствените си ръце, си струва да вземете предвид следните фактори:

 1. Трябва да има защитни мерки срещу пожар и насекоми. За да направите това, когато довършвате, можете да използвате специални химикали, както и строителни материали със специални свойства.
 2. Дървото не е толкова лесно за обработка, колкото например камъка, така че си струва да се обмисли подреждането на комуникациите на етапа на вътрешно довършване на дървена къща, тъй като тогава няма да е възможно да се преработи нищо.
 3. Също така си струва да помислите за топлоизолацията на дървена къща на етапа на вътрешна декорация. Струва си да уплътните стените и, ако е необходимо, допълнително да изолирате сградата.
 4. По-добре е да използвате естествени материали за вътрешна декорация на дървена къща. Единият вариант е липсата на специално покритие на стените и тавана. Можете да ги третирате само със защитни средства.

След завършване на строителството трябва да изчакате дървената къща да се свие. Ако направите вътрешната декорация преди този момент, резултатът може да е тъжен. За конструкция от ламиниран фурнир е достатъчен месец за свиване, за други видове дървесина периодът може да бъде по-дълъг.

Продължителността на периода на свиване се влияе от много аспекти.

Те включват:

 • Ниво на влажност на дървото.
 • Характеристики на климата на района, където е построена къщата.
 • Времето на годината, когато сградата е построена.

Трудно е да се определи точната дата за началото на работата по вътрешната декорация на дървена къща. Трябва да се помни, че през първата година се наблюдава максимално свиване, така че през този период не се препоръчват довършителни работи. Вместо това можете да започнете да изолирате и укрепвате къщата, както и да проверите плътността и да коригирате недостатъците, ако има такива.

Проверката на уплътнението е важна, тъй като по време на свиването на дървена къща могат да се появят изкривявания, неравности и други проблеми. Поради тази причина вътрешните довършителни работи не трябва да се завършват, докато къщата не е напълно улегнала. Ако пренебрегнете тази препоръка, тогава има вероятност да се наложи да повторите всичко.

❗❗❗ СХОДНИ ПУБЛИКАЦИИ:  Grohe: Вашият ключ към неповторим стил и комфорт

Уплътняването на шевовете между трупите се извършва на два етапа. Първият път се извършва месец след завършване на строителството и повторно след 7-8 месеца от предходната обработка. Можете да изолирате с помощта на кълчища или юта, някои хора използват мъх. Отстраняването на пукнатини се извършва отдолу нагоре, както отвътре, така и отвън на дървена къща.

След замазката нивото на къщата се повишава със 7-8 сантиметра. След това отново се получава свиване и изолацията приляга по-плътно към дървото, затваряйки всички пукнатини. Ако направите всичко правилно, дървената къща ще се окаже топла и можете да живеете в нея дори през зимата.

Вътрешната декорация на дървена къща може да започне само след пълно свиване. Определя се чрез периодични измервания на височината. Ако нивото на сградата не се промени в рамките на няколко месеца, тогава свиването е приключило и можете да започнете вътрешната декорация.

Вътрешна декорация на дървена къща с дъска

Хастарът получи това име, защото се използваше за облицоване на вагони, изработени от дърво. Предимствата на този строителен материал са лекотата на закрепване: всяка дъска има език и жлеб, поради което те са свързани помежду си. Тези замъци са само останките от историческия предшественик на материала. Съвременният материал, в сравнение с миналото, стана по-тънък и по-тесен, но по-естетически приятен.

Има много видове строителни материали, но най-популярните видове, използвани в интериорната декорация на дървена къща, са обикновени и еврооблицовки. Що се отнася до втория тип, той включва плоскости, които отговарят на изискванията за качество на DIN, независимо от това къде е произведен материалът.

Тези изисквания предполагат определено ниво на влага в материала, гладка повърхност, перо и жлеб с определени размери. Средният размер на еврооблицовката е 12,5 на 96. Друго изискване е задължителното наличие на вентилационни канали на задната страна на дъската.

 

Не трябва да има мъх, неравности или аномалии от лицевата страна на материала. Шипът трябва да влиза лесно в жлеба и да се държи здраво там. При излагане на температура или влага дъската не трябва да се деформира. Следователно еврооблицовката поддържа качеството и плътността на къщата при всякакви обстоятелства.

В допълнение към качествените разлики, облицовката се класифицира и по външен вид. Най-често външните разлики се отразяват на предната страна на дъската. Често срещан релефен тип облицовка е с надлъжна фаска с различна форма.

 • Типът, който има надлъжна фаска, се нарича Softline. Това е един от най-популярните видове подплата. Такива дъски нямат остри страни, следователно върху тях е малко вероятно да се появят чипове или неравности. Този материал най-често се използва за вътрешна декорация на сауни и бани, но може да се използва и в други стаи на дървена къща.
 • Вторият популярен тип дъска се нарича ” Спокойствие“. В такива дъски няма скосявания, както и шевове след монтажа.
 • Друга възможност за вътрешна декорация на дървена къща, изработена от закръглени трупи, е блок-хаус. Като се има предвид високото качество на материала, той е неразличим от истинските трупи. Използва се главно за екстериора на къщата, но може да се използва и за вътрешна декорация.
 • Един от елитните видове облицовка е земя. Те се поддават идеално на обработка, което ви позволява да им придадете всякаква форма. Има видове с дърворезба, които се произвеждат с помощта на нагрята преса. Подходящ за тези, които обичат изтънчения стил.
 • Американски. Този вид облицовка е наречен така, защото е подобен на сайдинга, който е американско изобретение. Ефектът на сайдинг се създава благодарение на триъгълен профил, който няма издатини.
 • Специална характеристика на двустранната облицовка, както подсказва името, е наличието на две предни повърхности. Това ви позволява да покажете въображението си, когато декорирате интериора на дървена къща с този материал. Но този тип облицовка не е устойчива на влага и подлежи на промени при излагане на високи температури. Също така, дъските от този тип нямат канали за вентилация, така че не се препоръчват за вътрешна декорация на помещения с висока влажност и без отопление.
❗❗❗ СХОДНИ ПУБЛИКАЦИИ:  Отпушване на канали: Какво представлява услугата, както и препоръки за опитен водопроводчик, койт да ви помогне при проблем с канализацията в София

Всички видове облицовки се произвеждат по един и същи начин, а разпределението по видове става след производството. Материалът е разделен на групи според броя на наличните проблеми – петна от смола, възли, промени в цвета и други несъвършенства.

След разпространението се появяват следните видове облицовки:

 • Екстра;
 • клас А;
 • клас B;
 • Клас C.

Класът Екстра няма пукнатини или други дефекти. За да извършите вътрешната декорация на дървена къща, не е необходимо да обработвате този материал. Ако върху облицовката има не повече от 2-3 възела, има чипове с дължина до 1 метър, пукнатини в края и количеството смола не надвишава 10%, както и броят на цветовите несъответствия.

Подплатата “B” може да има повече недостатъци: възли до 2 см в диаметър, петна от смола и дори натрупвания от смола. Възможно е дори да има повреди и остатъци от насекоми, но това не трябва да е повече от 5% от дъската.

Всички други материали, които не отговарят на изискванията за качество, се класифицират като клас “С”. Това не означава, че дъските от този клас не могат да се използват. Те са идеални за вътрешна декорация на онези места в дървена къща, където външният вид не е важен, но са необходими голям брой дъски. Това приложение ще намали потреблението на материал от по-висок клас.

Независимо от класа, за всички видове облицовки се прилагат следните задължителни изисквания: отклонението от нормата не трябва да бъде повече от 0,5 cm дължина, 0,1 cm ширина и не повече от 0,5 mm дебелина.

Когато избирате материали за вътрешна декорация на дървена къща, струва си да вземете решение за вида дърво, от което ще бъде направена облицовката. Гамата от дъски, изработени от различни видове дървесина, е много широка, както и ценовият диапазон, така че всеки може да избере подходящата опция за себе си.

Най-често използваните видове са лиственица, бор и други иглолистни дървета. Облицовката от всеки вид дърво има своите предимства и недостатъци.

Мекотата на облицовката от смърч ви позволява да й придадете всякаква форма. Такива дъски имат гладка и красива лицева страна. Големият недостатък на този вид дървесина е неговата нестабилност към влага, следователно, когато се използват тези дъски за основен ремонт на дървена къща, е необходимо да се използват специални средства, които предпазват от влага.

Боровата облицовка има подобни свойства на смърча, но има по-ниска плътност и по-голямо количество смола. В допълнение, смолата може да се освободи дори след няколко години. Това обаче не влияе значително на качеството на строителния материал, а ниската цена допринася за популярността на използването на борова облицовка за вътрешна декорация на дървена къща.

Облицовката от лиственица се счита за елитна, тъй като има редица предимства, например, тя е устойчива на механични повреди, не се напуква и следователно не може да причини трески. Има смесен нюанс на червено и кафяво и красив ясен модел. Друга характеристика на облицовката от твърда дървесина е нейният срок на годност. Колкото по-дълго съществува една дъска, толкова по-висока е нейната здравина и устойчивост на повреди и живи организми. Единственият недостатък, който може да се окаже доста важен за някои, е високата цена. Но разходите ще бъдат оправдани, тъй като експлоатационният живот на такъв материал е 1,5-2 пъти по-дълъг от, например, борови дъски.

Предимствата на кедъра са неговата плътност и здравина, както и ниската топлопроводимост, която ще предпази студа от къщата. Недостатъкът е наличието на голямо количество смола, както и силна миризма. Но това също може да се счита за плюс, тъй като миризмата на кедър се възприема много слабо от насекомите и съответно в такава къща ще има значително по-малко от тях. Друга разлика между кедъра е неговият необичаен модел и цвят.

Освен от иглолистни дървета, облицовката се изработва и от широколистни дървета. Най-разпространени са облицовката от дъб, елша и липа. Най-често такива дъски се използват при ремонт на дървена къща и за нейната вътрешна декорация. Материалът от тези дървесни видове се използва предимно за помещения, където се планира голям брой хора. Те включват кухня, коридор. За красива и изискана вътрешна декорация на дървена къща се използват дъбови и орехови дъски, както и черешова облицовка, тъй като те имат оригинален вид и необичаен модел.

❗❗❗ СХОДНИ ПУБЛИКАЦИИ:  Как да планираме успешно ремонта на нашия апартамент?

За украса могат да се използват дървесни видове, растящи в други страни или дори на други континенти. Те ще добавят оригиналност и уникалност на интериора, но ще изискват значителни разходи.

Има определени стандарти за изработване на дъски от тези дървесни видове. Дължината трябва да бъде от 30 см до 6 метра, дебелината трябва да бъде не повече от 12,5 см, а ширината трябва да бъде в диапазона от 0,96 до 10 см.

Когато планирате вътрешната декорация на дървена къща, струва си да изчислите необходимото количество материал, за да избегнете проблеми с неговия недостиг. Но като оригинално решение можете да опитате да комбинирате облицовка от различни видове дървесина.

Вътрешна декорация на къщата с дървени панели

 

Друг доста популярен вид интериорна декорация за дървена къща е стенен панел. Този материал ви позволява да реализирате всяка дизайнерска идея в интериора, тъй като благодарение на панелите можете да създадете повърхност във всякакъв стил и различни текстури, всичко зависи от материалите, от които ще бъде направено покритието.

Най-често стенните панели се предлагат в следните видове в зависимост от материала:

 • Дървени;
 • Бамбук;
 • MDF (ламиниран и фурнирован);
 • Стъкло – от гладко, релефно, цветно, прозрачно или матирано стъкло;
 • Пластмаса и пластмаса;
 • Кожа.

Въз основа на метода на свързване , както и метода на производство, се определят следните видове стенни панели:

 1. Подредени, чиято същност е подобна на принципа на свързване на облицовка – перо и жлеб.
 2. Тип панел, тоест с еднаква форма и подобни параметри.

Панелите се монтират върху подготвена рамкова основа. Принципът на монтаж е подобен на облицовката, тъй като панелите са свързани помежду си според размера. Разнообразието от материали, от които могат да бъдат направени панелите, ви позволява да реализирате и най-щурата дизайнерска идея, като същевременно това няма да повлияе на качеството и крайния вид на дървената къща.

При закрепване на панели с лепило, основата трябва да бъде покрита с листове шперплат, върху които впоследствие ще бъдат залепени панелите. Листовете от шперплат ще действат като междинен слой.

Какво трябва да знаете за вътрешно довършване на дървена къща с гипсокартон

 

Модерната интериорна декорация на дървена къща обикновено включва използването на гипсокартон. Инсталирането на този материал не създава никакви затруднения, но има определени правила, които трябва да се спазват:

 • Материалът не е достатъчно здрав и е податлив на механично натоварване. Като се има предвид свиването на дървена къща, по-добре е да завършите интериора с гипсокартон няколко години след строителството. По време на монтажа трябва да се спазват условията, при които впоследствие ще се използва материалът, тоест същата температура, влажност и др.
 • Ако вътрешната декорация на дървена къща се извършва преди окончателното свиване на сградата, тогава е необходимо да се монтира гипсокартон върху специална основа, отделена от стената. Това ще предотврати разкъсването на материала по време на процеса на свиване.
 • Тъй като гипсокартонът все още е склонен към разкъсване, възможните проблемни зони трябва да бъдат допълнително защитени със специална мрежа, изработена от материал на полимерна основа. Ъглите, шевовете и ставите трябва да бъдат укрепени.

Гипсокартонът често се използва за вътрешна декорация на дървена къща, тъй като благодарение на него можете не само да подредите стаята, но и да й придадете оригиналност, като промените формата, размера, както и чрез добавяне на декоративни елементи.

Гипсокартонът не се монтира върху самото дърво, той изисква основа, която е прикрепена с винтове. Основата е профил във формата на буквата П. Гипсокартонът вече е прикрепен към него със самонарезни винтове.

Вътрешната декорация на дървена къща с гипсокартон има своите предимства и недостатъци.

Предимствата включват:

 1. Разумна цена на материала и неговата инсталация.
 2. Възможност за самостоятелно поставяне на покритието.
 3. Гипсокартонът лесно скрива всички комуникации.

Отрицателните характеристики на материала включват следното:

 • нестабилност към увреждане;
 • обикновено не се използва в оригиналната си форма, изисква нанасяне на допълнително покритие под формата на тапет или мазилка.

Сътрудничеството с фирма „ВМ Ремонти” е надеждно и престижно. Специалистите, които работят тук, са професионалисти от най-високо ниво. Компанията „ВМ Ремонти”  работи в цяла София и Софийска област.

 

Оценка на публикацията:
Мега ремонти